Ny rapport: Varmepumper giver større besparelser end andre energirenoveringer
6. August 2020
luft til vand-varmepumpe og installatør

“tI mange år har man typisk sagt at man skal energirenovere det man kalder “klimaskærmen” på sit hus først. Man skal give sit hus en frakke på, inden man går igang indvendigt f.eks skifte varmepumpe. Men det viser sig nu i en ny rapport fra Teknologisk Institut at investerer man i en ny og moderne varmepumpe giver det en større besparelse på varmeregningen end en energirenovering på klimaskærmen f.eks isolering.

Ifølge rapporten er det nettop fordi de moderne varmepumper kan tilpasses varmebehovet i boligen og derfor ikke kræver isolering for at opvarme boligen effektivt. Er varmepumpen installeret korrekt får husejere med oliefyr en større besparelse end hvis man investerer i renovering af klimaskærmen. 


Den nye rapport er blevet udviklet af Teknologisk Institut for brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne. Rapporten er baseret på beregninger fra fire forskellige scenarier, hvor der er investeret i henholdsvis renoveringer af klimaskærm, udskiftning af oliefyr med varmepumpe og kombinationer af de to. Investeres der 120.000 kr. i at udskifte oliefyr med en luft-vand-varmepumpe på 11kW uden yderligere renovering er investeringen ifølge rapporten tjent hjem på seks år.

Ifølge rapporten kan et godt isoleret hus forbedre effektiviteten af en varmepumpen, men de anbefaler at hvis det er nødvendigt at prioritere, f.eks pga. økonomi, kan det bedst svare sig at investere i varmepumpen først og så efterfølgende investere i energirenovering af klimaskærmen. Desuden konkluderer rapporten at en varmepumpe kan være med til at nedbringe tilbagebetalingstiden for en energirenovering, hvis begge dele bliver udført på samme tid. 

Det mest afgørende for dette resultat, er at varmepumpen er installeret og indreguleret korrekt. Teknologisk Institut gennemførte i 2016 en undersøgelse af en lang række varmepumper installeret i danske boliger i projektet “Den gode installation af varmepumper”. Undersøgelsen viste, at kvaliteten i installationerne var meget svingende, og at virkningsgraden mange steder kunne forbedres ved at rette installationsfejl og indregulere varmepumpen korrekt. Derfor er det afgørende at man vælger en kvalificeret installatør, helst en der er VE-godkendt.

Er du interesseret i at se hvad du kan spare på din varmeregning ved at skifte fra oliefyr til varmepumpe så tjek via vores beregner.

Bodil Energi har kun installatører med mange års erfaring og VE-godkendelse. 

VE godkendt Installatør

Bliv ringet op af en af vores energikonsulenter

Skriv din email og telefonnummer, så vil en energikonsulent kontakte dig til en uforpligtende samtale.

Eller tag selv kontakt på: 
+45 31 10 69 72 
Hej@bodilenergi.dk

Tak for din interesse i Bodil! Vi har modtaget dine oplysninger og en af vores energikonsulenter vil kontakte dig inden for 48 timer.